Ligová sezóna Jaguárům sice před třemi týdny skončila, ale s blížícím se létem přichází opět čas zahraničních turnajů. Jako první přišel na řadu devátý ročník turnaje v Zürichu, který pořádá domácí tým Iron Cats a konal se o víkendu 14. a 15. května. Po letech 2012 a 2014 to byla pro náš tým třetí účast a stejně jako na předchozích ročnících nám dělaly společnost ty nejlepší týmy z Evropy. Letos se turnaje účastnilo osm týmů. Kromě Jaguars Praha a domácích Iron Cats to byly týmy Rolling Thunder Bern ze Švýcarska, GP Bulls Eindhoven z Nizozemí, Viadana Warriors z Itálie a tři týmy z Německa – Torpedo Ladenburg, Munich Animals a Black Knights Dreiech.

V pátek ráno jsme se vydali na mnohahodinovou cestu. Tentokrát mohl jet celý náš tým – všech sedm hráčů. I to je ale stále hraniční počet na mezinárodní turnaj – není prostor pro větší střídání. Navíc nás čekaly zápasy 2×20 minut, na které nejsme z naší ligy, kde se hraje jen 2×15 minut, zvyklí. Nezbývalo než doufat, že vydrží jak hráči tak vozíky. Když jsme dorazili po dlouhé cestě na místo, byli jsme rádi, že si můžeme odpočinout v pěkném hotelu, kde jsme byli ubytovaní,

DSC_6583

V sobotu jsme se vydali pěšky do sportovní haly, která byla kousek od hotelu. Po snídani přišly na řadu zápasy ve dvou základních skupinách. Náš první soupeř byl tým Torpedo Ladenburg. Nezačali jsme špatně. První gól sice střelil Paul Emmering, ale Standa dokázal odpovědět. Hráli jsme obrannou hru a soupeř měl potíže vstřelit další gól. Do konce dlouhé první půlky se mu to ale podařilo ještě dvakrát a první polovinu tak vyhrál 3:1. Druhá polovina nám však utekla. Soupeř přidal dalších šest gólů a náš tým už neskóroval. Prohráli jsme tedy 1:9.

Druhý zápas následoval hned vzápětí a soupeřem nám byl tým Rolling Thunder Bern. Opět jsme začali dobře a dokonce lépe, když se Standa stal autorem první branky zápasu. Steve Müller z týmu soupeřů však brzy odpověděl. Hra byla více otevřená a padalo více gólů. První polovinu soupeř vyhrál 5:3. V druhé půlce nám pomalu začaly docházet síly. Standa přidal sice ještě dva góly, ale soupeř se trefil ještě šestkrát. Steve Müller byl autorem všech gólů v naší bráně. Prohráli jsme tedy 5:11.

Poslední zápas dne jsme sehráli s týmem Black Knights Dreiech. Naše obrana opět dobře fungovala, a ač soupeř naší bránu ostřeloval, nakonec prošly jen čtyři góly. Standa se na druhé straně trefil dvakrát. Výsledek 4:2 proti vítězi německé ligové soutěže můžeme považovat za úspěch.

Unavení jsme se vrátili na hotel nabrat síly na nedělní zápasy. Naší skupinu vyhráli Black Knights Dreiech před týmem Torpedo Ladenburg. Třetí příčku obsadil tým Rolling Thunder. Náš tým obsadil místo čtvrté a v zápase Play-off nás čekal třetí ze skupiny A, což byl nám doposud neznámý italský tým Viadana Warriors. Skupinu A vyhrál tým GP Bulls, druhou příčku obsadil domácí tým Iron Cats a na posledním místě se umístil tým Munich Animals.

DSC_6689

S italskými Warriors jsme sice doposud nikdy nehráli, ale od první minuty zápasu bylo jasné, že jejich styl hry zapadá do herního stylu asi všech italských týmů – rychlý a důrazný. Snažili jsme se držet obranu, ale hrát aktivně, což se nám v první polovině zápasu celkem dařilo. Soupeř jí vyhrál 5:3, což nebyl nezvratitelný výsledek. Za náš tým si dva góly připsal Standa a jeden po pěkné kombinaci Denis. Ve druhé polovině se nám však opět nepodařilo skóre otočit. Soupeř přidal dalších pět gólů a my už jen dva. Prohráli jsme 5:10.

Zbýval tedy poslední zápas dne i turnaje – boj o předposlední, tedy sedmé místo s týmem, který také prohrál svůj zápas Play-off – Munich Animals. Do zápasu jsme dali veškeré zbylé síly a skóre první půlky se nám podařilo udržet 0:0. Hra byla otevřená a vyrovnaná. Jenže v druhé půlce už se soupeři podařilo využít své šance a čtyřikrát skóroval. Nám se nepovedlo proměnit ani jednu z šancí a přitom jsme měli střel na bránu víc než soupeř. Prohráli jsme 0:4 a obsadili tak osmé místo.
O třetí místo si zahráli Iron Cats a GP Bulls a nizozemský tým byl úspěšnější. Finále patřilo dvěma německým týmům – Torpedo Ladenburg a Black Knights Dreiech. Tým Black Knights sice přehrál tým Torpedo v základní skupině 9:5, ale ve vyrovnaném finále byl úspěšnější tým Torpedo, když vyhrál těsně 4:3. Na pátém místě skončil tým Viadana Warriors, když porazil tým Rolling Thunder těsně 7:6.

Po přesunu zpět na hotel na nás čekal tradiční slavnostní večer – závěrečná večeře a vyhlášení konečných výsledků, vše v prostorách hotelu. Nutno podotknout, že večeře byla výborná. Umění hotelového kuchaře si většina z nás vyzkoušela už večer před tím v hotelové restauraci.

Náš tým sice obsadil poslední místo, čímž opět nevylepšil své předchozí výsledky na tomto turnaji s těžkou konkurencí, ale myslím si, že jsme nepředvedli špatnou hru. Kromě faktu, že všechny zápasy odehrála naše základní pětka bez vystřídání, hraje roli i to, že z českého prostředí nejsme zvyklí na silnou konkurenci a tak vypjaté zápasy, které se celé odehrávají v opravdu vysokém tempu. Opět se ukázalo, že české PH je stále poměrně daleko za zahraničním PH a to také technicky. Především ale chybí více hráčů, kteří by vytvořili konkurenční prostředí, a více vyrovnaných zápasů na vyšší úrovni.

Na závěr chci poděkovat naší trenérce Andree, která náš tým nejen dlouhodobě trénuje, ale také s námi jezdí na všechny akce. Dále děkujeme našim asistentům a řidičům Matějovi, Janě a Jendovi. Děkujeme týmu Iron Cats za pozvání a všem ostatním týmům za účast. Těšíme se na další ročník.

Jaguáři po třetí v Zürichu