V sobotu 21. října odstartovala nová sezóna Powerchair Hockey. První kolo podzimní části české ligy se konalo v Praze na Třebešíně a pořadatelstvím byl Českou federací pověřen klub Flor-in. Sezóny 2017/2018 se opět zúčastní všechny čtyři české týmy – Jaguars Praha, New Cavaliers Praha, Red Dragons Praha a jediný mimopražský celek – SK Indians Plzeň. Žádný z týmů si první kolo samozřejmě nenechal ujít. Loňský ročník suverénním způsobem ovládl náš tým Jaguárů a získal tak titul Mistra České republiky. Letos jsme tedy v těžké roli obhájců titulu. Tuto pozici náš tým dobře zná a jednou už jsme to zvládli. Ale podaří se nám to znovu? Bude to těžké.

Hned v prvním zápase nás čekali Indiáni z Plzně. Tým, který už na konci loňské sezóny ukázal velké zlepšení. Do nové sezóny navíc nastupují s posilou z týmu New Cavaliers Markétou. Indiáni pilně trénují pod vedením svého trenéra a od začátku zápasu bylo jasné, že to s nimi nebude snadné.

DSC_2486Hru jsme navíc museli začít bez Denise, kterému se uvolnilo kolo. Úvodní zápasy nás prostě vždy trošku trápí. Lépe odstartovali Indiáni, když ve čtvrté minutě dali první gól. Vyrovnat se povedlo Standovi až v sedmé minutě, aby Jan Thenot vzápětí opět navýšil. Hra byla svižná a přelévala se po celém hřišti. V osmé minutě na hřiště konečně naskočil Denis a krátce na to dal s asistencí Standy vyrovnávací gól na 2:2. A Honza navýšil na 3:2, opět po asistenci Standy. Do konce první poloviny se už Indiánům nepodařilo střelecky prosadit. Druhou polovinu jsme otevřeli lépe my. Vedli jsme už 5:2, než se zase trefili Indiáni. Ti ale začali hrát dravěji a my jsme polevili v obraně. Rázem nás dotáhli na 4:5. Ve 25-té minutě Standa navýšil na 6:4 a snažili jsme se uklidnit situaci. Jan Vaněk ale minutu na to snížil. Vyrovnávací gól se ale Indiánům i přes tlak střelit nepovedlo. Před koncem zápasu Standa upravil skóre na konečných 7:5. Indiáni nás ovšem přestříleli ve střelách na bránu – 25:18. Tento zápas je příslibem dalších napínavých utkání.

DSC_2527Po delší pauze jsme nastoupili do dalšího zápasu, a tentokrát byl náš soupeř New Cavaliers Praha. Kavalíři opět trošku změnili svou základní sestavu a jejich nesehranost byla znát. Začátek zápasu jsme si nenechali utéct, a než Kavalíři dali první gól, vedli jsme po trefách Standy už 2:0. Do konce prvního poločasu Standa ještě navýšil na 3:1. Dalším gólem navíc otevřel druhou polovinu. Na tento gól však zareagoval soupeř a snížil na 4:2. Jenže ve 21. minutě si připsala gól Iva. Dvě minuty před koncem zápasu jsme po dalším gólu Standy a dvou Denisových trefách vedli už 8:2. V posledních minutách se ale dvakrát prosadila Michaela Brabcová a upravila na konečných 8:4. Soupeře jsme tentokrát přestříleli i ve střelách na bránu – 30:25. V čem nás ovšem Kavalíři porazili, byl počet karet – jejich hráči nasbírali celý semafor – dvě zelené, žlutou a dokonce i červenou, takže posledních šest minut zápasu hráli bez téčkaře. Žádný jiný zápas prvního kola nebyl na fauly tak bohatý jako tento.

Poslední zápas dne byl proti Red Dragons. Proti tomuto týmu v jeho nové značně oslabené sestavě jsme hráli už v září na turnaji Prague Powerchair Open a vyhráli 6:0. Tentokrát jsme vyhráli vysoko 19:0. Zápas jsme pojali i jako trénink a zkoušeli různé herní varianty. Na soupeřovu bránu letělo neuvěřitelných 51 střel. Ale i Drakům se sedmkrát povedlo vyslat střelu naším směrem.

DSC_2562První kolo jsme tedy vyhráli a získali prvních devět bodů do tabulky. Máme radost, že letošní rok slibuje víc vyrovnaných zápasů. Na druhém místě se umístil tým Indians Plzeň (porazil New Cavaliers stejným rozdílem jako my – 7:5), na třetím New Cavaliers Praha a na čtvrtém tým Red Dragons Praha. Standa nastřílel 15 gólů (+7 asistencí) a vede tabulku střelců i kanadského bodování. Denis je s 11-ti góly (+1 asistence) třetí a Honza se sedmi pátý. Jana odchytala s úspěšností 84 %. Na prvním kole byla jediný brankář Jaguárů, jelikož nám chyběla Kristýna, která je v lázních. Ani to ale tentokrát nestačilo na post nejlepší brankářky prvního kola. Iva byla těsně druhá hráčka s T-stick na prvním kole. A prosadil se i Pavel. Myslím, že s naší hrou můžeme být spokojení, ale musíme vytrvat v poctivém pravidelném tréninku.

Jako vždy děkujeme naší trenérce Andree, které vděčíme za naše úspěchy. Děkujeme i naším pomocníkům a fanouškům Mirkovi, Matějovi, Jendovi a Bobovi.

Těšíme se na další kolo do Plzně.

Jaguáři začali plavbu za obhajobou titulu