V sobotu 17. října 2015 se konalo první kolo ligové sezóny 2015/2016. Organizace se ujal pražský tým New Cavaliers a zápasy se odehrály ve Sportovní hale Radotín. Zúčastnily se všechny čtyři české týmy – kromě pořadatelů New Cavaliers Praha a našeho týmu Jaguars Praha to byli ještě SK Indians Plzeň a Red Dragons Praha nově složený z hráčů, kteří přišli z týmu Rejnoků ze Zlína a části hráčů z týmu New Cavaliers. Nová sezóna přináší spoustu změn. Kromě toho, že se mění harmonogram ligy a bude se hrát na podzim a na jaře se zimní přestávkou, bude na dodržování řádů, pravidel a samotný průběh ligy dohlížet nově ustanovená Ligová komise. Největší změnou pro tým Jaguárů samozřejmě je, že se po jedné vynechané sezóně do České ligy vrátili. A chtěli jsme ukázat, že jsme ten čas mimo ligovou soutěž rozhodně nepromarnili. Mimo přátelská utkání s českými týmy jsme hráli i na mezinárodních turnajích, ale hlavně jsme neustále poctivě trénovali. Byli jsme zvědaví na srovnání, které by ukázalo, kam jsme se posunuli.

První zápas jsme sehráli s Indians Plzeň. Na začátku první půlky se projevila naše nesehranost, což nás trápí na začátku každého turnaje a soupeř se několikrát dostal k naší bráně a vystřelil pět střel. Naštěstí brankářka Jana zakročila a gól z toho nepadl. Jelikož soupeř i dobře bránil, povedlo se nám skórovat jen třikrát. V druhé půlce už se naše hra usadila a brzy jsme hřiště ovládli. Indiánům se opět podařilo čtyřikrát potrápit brankářku Petru a Jan Vaněk jednou úspěšně zakončil. Jenže my jsme přidali dalších dvanáct gólů a vyhráli jsme 15:1. Denis dal šest gólů a na šest přihrál a Standa dal osm gólů a na pět přihrál. Jednu asistenci si připsal i Honza. Jedna branka byla vlastní. Na soupeřovu bránu letělo hned 41 střel.

Jako druhý soupeř nás čekal tým New Cavaliers. Po zkušenostech ze všech minulých zápasů jsme čekali vypjatý a vyrovnaný zápas. Ten však tentokrát nepřišel. Jaguáři byli jednoznačně aktivnějším týmem na hřišti. Kavalírům se na naši bránu povedlo vystřelit jen pětkrát a z toho padl jen jeden gól na samém konci zápasu z hokejky Michaeli Charvátové. Na soupeřovu bránu letělo hned 23 střel a z toho padlo pět gólů – čtyři dal (dvě asistence si připsal Denis) Standa, jeden Denis (asistence Iva). Vyhráli jsme 5:1.

Poslední zápas jsme sehráli s Red Dragons. Jak už jsem psala, Red Dragons je tým nově složený ze tří bývalých hráčů týmu Rejnoci a několika hráčů, kteří přešli z týmu New Cavaliers. A nesehranost tohoto týmu se projevila. Zatímco náš rozjetý tým nastřílel osm gólů už v první půlce, soupeř na naši bránu vystřelil jen jednou. A tuto střelu brankářka vychytala. V druhé půlce vyslali Red Dragons na bránu pět střel a tato zvýšená aktivita se jim vyplatila, když Václav Uher naší brankářku jednou překonal. Náš tým vyslal na soupeřovu bránu celkem 51 střel. V druhé půlce jsme přidali dalších devět gólů a vyhráli tak neuvěřitelných 17:1. Standa dal 10 gólů a pětkrát asistoval, Denis dal sedm gólů a přidal sedm asistencí, dvě asistence přidal Honza a jednu Iva.

Celkově jsme tedy první kolo České ligy vyhráli a připsali si prvních devět bodů do celkové tabulky. Druzí skončili New Cavaliers, třetí Indians Plzeň a čtvrtí Red Dragons. Standa získal cenu pro nejlepšího střelce kola s 24mi góly. Denis byl s 12ti góly druhý, nicméně Denis nasbíral hned 28 bodů v kanadském bodování. Jana s neuvěřitelnou úspěšností 100% získala cenu pro nejlepšího brankáře. Petra byla s 80% úspěšností druhá. Zmínit musím i Ivu, protože díky novému vzorci pro výpočet bodů pro hráče s T-stick hokejkou se dá konečně číselně vyjádřit i její přínos na hřišti – berou se v potaz faktory, jako jsou čas, góly a asistence a počet gólů, které tým vstřelil a dostal za pobytu téčkaře na hřišti. Tuto novou statistiku Iva po prvním kole ovládla. Dobrou hrou se ukázal i Pavel, jenže jeho pobyt na hřišti byl omezený vadným joystickem. A jako šikovný a nadějný zadový hráč se představil Honza. To díky jeho zákrokům se na mou bránu nedostala skoro žádná střela. Náš tým dokázal výborně prodat, co trénujeme, dokázali jsme pružně reagovat na pokyny naší trenérky a dané taktiky udržet. Hráči předvedli plno krásných florbalových akcí. Takže se náš návrat do ligy dá hodnotit jako úspěšný. Samozřejmě ale nepolevíme v tréninku, protože stále je co zlepšovat a rozvíjet.

Závěrem musím poděkovat především naší trenérce, které vděčíme za všechny úspěchy našeho týmu. Andrea se nám věnuje poctivě každý týden a připravuje stále nové postupy a taktiky. Bez trenéra by to nešlo. Určitě ne v takovém pojetí, v jakém to chce náš tým dělat – je to sport a my chceme být co nejlepší. Chceme obstát i v zahraničí a to znamená, že nesmíme povolit, protože zahraniční týmy hrají rychlejší hru a také se neustále vyvíjejí.

Dále děkujeme pořádajícímu týmu New Cavaliers za hladký průběh, rozhodčím Zdeňkovi Kamínkovi a Tereze Košťálové za profesionální odpískání celého dne, všem hráčům ostatních týmů za účast a konečně našim asistentům a fanouškům Janě, Jendovi, Matějovi, Matějíčkovi a Jonášovi.

Těšíme se na další kolo

Jaguáři se vrací do České ligové soutěže