O víkendu 23. a 24. července proběhl v Praze ve Sportovní hale na Třebešíně mezinárodní turnaj Prague Powerchair Open. Již sedmého ročníku tohoto turnaje, který pořádá tým New Cavaliers, se Jaguáři zúčastnili již po čtvrté. Dva předchozí ročníky se našemu týmu podařilo vyhrát, takže jsme stáli v nelehké roli obhájců titulu. Letošního ročníku se zúčastnilo sedm týmů – tři zahraniční (Black Knights Dreieich z Německa, Dream Team Milano z Itálie a Trouble Makers ze Slovinska) a všechny čtyři české týmy (EWSC Jaguars Praha, New Cavaliers Praha, Red Dragons Praha a SK Indians Plzeň). Týmy odehrály zápasy základního kola v rámci jedné skupiny systémem každý s každým.

Hned náš první zápas znamenal ostrý start, jelikož naším soupeřem byl tým Trouble Makers, který je jedním z našich hlavních rivalů nejen na tomto mezinárodním turnaji. Dá se říct, že naše týmy jsou poměrně vyrovnané, takže nikdy není dopředu jasné, komu vždy vyhrocený zápas vyjde lépe. Myšlenka, že tento tým dokážeme porazit, a již několikrát jsme to dokázali, nás vždy žene k maximálnímu výkonu. Tentokrát jsme to dotáhli k remíze 2:2, za což jsme byli rádi, vzhledem k nerozehranosti, která nás trápí snad každý první zápas.

Po krátké pauze nás čekaly dva týmy, které známe dobře z české ligy – SK Indians a v vzápětí náš hlavní domácí rival New Cavaliers. Indiáni nám dlouho vzdorovali a my jsme nemohli najít rytmus, přesto jsme vyhráli pohodlně 6:0. Zápas proti New Cavaliers byl o poznání vyrovnanější a jako vždy více napjatý. Tentokrát jsme ho ale zvládli lépe a vyhráli 3:1.

DSC_7253Po další kratší pauze nás čekal opět mezinárodní zápasový dvojblok. Prvním soupeřem byl italský tým Dream Team. Všechny italské týmy hrají v podstatě stejně – rychle, dravě a tvrdě. Dream Team, který objíždí turnaje vždy v trochu jiném složení, nebyl výjimkou. Začali jsme dobře a rychle jsme šli do vedení, jenže pak v italské sestavě došlo k pár změnám, tým se jakoby sehrál a již nás k ničemu nepustil. Naopak, svými rychlými kombinacemi hru ovládli a vyhráli 9:4. Náš tým navíc během zápasu potkaly komplikace – vozík kapitánky Ivy nezvládl zápasový nápor bez větších pauz a musel na nabíječku. Ivu vystřídal Pavel, který ale krátce na to zlomil své téčko a musel ven. Další střídání už jsme ale neměli a tak do brány musela Petra a Jana šla na poslední vteřiny první poloviny do hřiště. Naštěstí vše uklidnil Pavel s novým téčkem pro druhou půlku a zápas jsme dohráli.

Následující soupeř pro nás také nebyl nijak neznámý – tým Black Knights Dreieich. I tento tým už se nám podařilo párkrát porazit, nutno ale přiznat, že nebyl ve své plné sestavě, tedy chyběl jeho dominantní hráč – Nasim Afrah. Tentokrát přijeli Black Knights v plné sestavě a Nasim se zdál být ještě více rozehraný z právě proběhlého Mistrovství Evropy, kde hrál jako člen německé reprezentace. Že s tímto týmem dokážeme hrát vyrovnaně, když není v plné sestavě, jsme dokázali v první půlce zápasu, která skončila 0:0. Do druhé půlky už ale naskočila hlavní opora soupeře, kdežto naše kapitánka zůstala na nabíječce. Hráli jsme striktně defenzivní hru na našem brankovišti, zatímco nás soupeř ostřeloval a čekali jsme na chybu protivníků. Chyby přišly, ale my jich nedokázali využít. I tak jsme udrželi velmi slušné skóre 0:4.

Dlouhý a náročný den v rozpálené hale však nekončil. Po krátké pauze nás čekal další domácí tým – Red Dragons. Do hry už se vrátila Iva, jejíž vozík ožil. Všichni už jsme ale byli unavení a rychle ztráceli koncentraci. Zápas jsme ale dotáhli do vítězného konce 7:1. To byl naštěstí poslední sobotní zápas.

Den jsme tak zakončili na čtvrtém místě základní skupiny. O rozdíl skóre nás předběhl tým Trouble Makers. Skupinu vyhrál tým Black Knights, který neztratil ani bod. Druhý byl tým Dream Team. Tyto čtyři týmy postoupili do nedělních bojů semifinále. Páté New Cavaliers, šesté SK Indians a sedmé Red Dragons čekali boje o konečné umístění.

DSC_7321Naším soupeřem v semifinále byl vítěz skupiny, tedy Black Knights. Tentokrát tým nastoupil v plné sestavě hned od začátku, což opět znamenalo defenzivní vyčkávací hru. I když se nám tentokráte podařilo dostat do soupeřovy brány dva góly, stejně jsme prohráli 8:2. Jelikož ani Trouble Makers svůj semifinálový zápas nevyhráli, čekal nás společný boj o třetí místo. Soupeř začal zostra a lépe a brzy se ujal vedení. To se nám ale podařilo dotáhnout na rozdíl jedné branky ke konci zápasu. Bohužel nám se už skórovat nepodařilo a soupeř dalším gólem potvrdil své vítězství ve velmi vyhroceném a rozhodně ne bezkontaktním zápasu 7:5 a získal tak třetí místo. Co bych ráda vyzvedla, je kulisa, kterou nám vytvořil italský tým, když nás hlasitě podporoval. To se našemu týmu často nestává a opravdu nás to povzbudilo. Děkujeme.

Finálový zápas mezi Black Knights a Dream Team dopadl jednoznačně ve prospěch Němců, kteří vyhráli 8:2 a stali se tak vítězi sedmého ročníku Prague Powerchair Open 2016. Třetí místo obsadil tým Trouble Makers, na čtvrtém místě se umístil náš tým Jaguars, pátí byli New Cavaliers, šestí Indians a sedmí Red Dragons. Nejlepší střelec a nejužitečnější hráč byl s 35ti góly a 45 body Nasim Afrad z vítězného týmu. Za nejlepšího hráče s T-stick a brankáře byli zvoleni Jiří Táborský a Ondřej Tomeš z pořadatelského týmu. Co se našeho týmu týče Standa byl třetí nejlepší střelec turnaje s 20ti góly (připsal si také dvě asistence). Denis dal osm gólů, ale hned u šesti asistoval. Navíc mu na závěrečném ceremoniálu byla předána cena pro hráče Fair-play, kterou získal asi i díky situaci, kdy přerušil svou jasnou gólovou šanci kvůli poruše soupeřova vozíku. Honza si připsal jeden gól a jednu asistenci. Po jedné asistenci si připsala i Iva a Jana. Ve hře pomohl Pavel, který velmi dobře zastoupil Ivu v náročném zápase. A zachytala si i Petra. Celkově tedy můžeme být s turnajem spokojení.

Již tradičně děkujeme naší trenérce Andree, která nás celý turnaj vedla. Děkujeme i asistentům Jendovi, Matějovi, Bobovi a Ivě. Děkujeme i všem zúčastněným týmům a těšíme se na další vzájemné zápasy.

Jaguáři na Prague Powerchair Open 2016